10/19/2009

Dekorera

När jag dekorerar utgår jag från våra fem sinnen. Rummet uppskattas mer då alla sinnen blir underhållna!

Första sinnet: SYNEN.
Synen är det sinnet som används mest och som du som stiger in i ett rum också kommer att använda dig utav först. Många tror också att detta är det ända sinnet man behöver tillfredställa när det gäller inredning.
Men då inredning handlar mycket om färger och former så är synen klart det viktigaste sinnet!
För att tillfredställa synen i ett rum måste först och främst färgerna kunna relatera till varandra, annars kan det bli för mycket att ta in för ögat och då förstörs hela det första och viktigaste intrycket.
I min inredning har jag två basfärger - brunt och svart. Väggarna är i en brun nyans, bord och soffbord är av indisk shesham respektive valnöt och för fönstrerna har jag persienner i mörkt trä. Bokhylla och mediamöbel är i svart. För att pigga upp dessa mörka färger använder jag ljusa nyanser som går från vitt till beige. På diverse dekorationer som kuddar, lampor och vaser anväde jag två accentfärger som även de piggar upp inredningen några steg till, grönt och orange.
För att väcka liv i ett rum och leka med synintrycken dekorerar vi väggarna. Det kan vara en tapet ensam på en vägg (eller varför inte en maffig tapet över hela rummet, då fondtapeter lite är på utgång tycker jag). Istället för att tapetsera EN vägg med något mönster tycker jag att det är mycket mer effektfullt med en väggstor bild, kanske över en exotisk utsikt?
Sätt upp tavlor på väggarna, gärna EGNA inramade bilder eller andra bilder/tavlor som speglar din personlighet (kanske posters av dina favorit filmer, finns en hel del snygga retroplancher, koll in allposters.com.
Undvik väggdekoration från de stora möbelhusen! Själv spänner jag upp tygtavlor med mina favoritmönster av Marimekko och Mairo.
Speglar hänger vi inte längre bara i hallen och de används inte bara för att kolla in oss själva, utan används för att spegla rummet. Trots att du sitter med ryggen mot resten av rummet, så kan du använda speglar som gör att du fortfarande kan ta in allt.
Ta in naturen! Levande växter gör väldigt mycket i inredningen. Även grenar och kvistar (och löv nu på hösten). Själv använder jag mycket gröna växter och trollhassel kvistar. Lite då och då köper jag några vita liljor och det gör en sån stor skillnad! Undvik plastväxter även om de ser naturtrogna nu!
Belysning gör ju en stor effekt i rummet, se mitt inlägg om Belysning.
Levande ljus nu på det mörka halvåret är ett måste för en trivsam inredning. Köp gärna olika ljuslyktor, ljusstakar och lyktor, så många att du har möjlighet att byta ut lite då och då! När det gäller färgade ljus, använd alltid vita ljus och köp istället ljuslyktor i olika färger, kolla in kivilyktorna!

Andra sinnet: LUKTEN.
Hur det luktar spelar stor roll i inredningen, det får ju inte lukta rök eller gammal vind(!) Hur underhållar man då luksinnet?
Först och främst måste man hålla det städat! Även om dammet varken syns eller luktar så känns de i näsan, lukten av Ajax är mer uppskattat än va man tror!
I badrummet där det kan lukta som sämst ska man se till att det luktar bäst (och då menar jag inte luktsprayer som mer blandar ut lukten än gör att den försvinner, ingen skulle väl köpa doften hallon/fis?) Ställ in ett doftljus! Det finns riktigt bra doftljus från IKEA, MJÄLLBY, som jag använder mig av. Det funkar även med vanliga levande ljus, då gasen från ljusen gör att den ovälkomna odören försvinner.
Ta vara på doften av nybakat eller av en god middag! Låt ugnsluckan stå öppen efter bullbaket så doften sprider sig! (Dessutom utnyttjas eftervärmen!)
Doftljus är den perfekta dekorationen som både lyser upp och får rummet att lukta det man vill. Många doftljus är totalt värdelösa så se till att köpa ett bra, som luktar det den ska och håller länge! Kolla in Yankee Candle. Köpte ett hemmagjort doftljus här om dagen i butiken D.N.A här i Göteborg, det var jätte bra och väldigt prisvärt!
Se till att hitta doften som passar ihop med inredningen. I badrummet kanske man vill ha doften av nytvättat, i vardagsrummet väljer jag en kryddig doft som hör ihop med min murriga inredning och i köket väljer jag lukten av nybakta kakor eller kanske äppel/kanel.

Tredje sinnet: SMAKEN.
Hur dekorerar mig för smaken?
Själv skulle jag köpa färgglada goda frukter och lägga upp snyggt på ett fat, viktigt att uppmana till att äta, låt det inte bara bli en dekoration! Ställ fram godis i snygga skålar, inte för blandat! Själv väljer jag att lägga ett påse M&Ms i min Mariskooli.
På julen kan man ställa fram en skål med goda nötter, glöm inte att ställa ut en skål för skalen så de inte hamnar i den stora skålen (eller på golvet!)
Man kan även änvända grönsaker endast som dekoration, har länge velat dekorera med kronärtskockor. Även om det inte är för smaken, kanske man åtminstone blir påmind om en god middag.

Fjärde sinnet: HÖRSELN.
Med musik kan man lätt få till rätt känsla i rummet. Man kan färdas i tid och plats. Med den där väggbilden med utsikt över New York från 50-talet och med Frank Sinatras "New York, New York" strömmandes ur högtalarna har man bildat sig en stämmning. Själv väljer jag loungemusik eller jazzmusik, som får mig att känna mig lugn och trivsam. Föredrar "Koop" eller "Nat King Cole":





Femte sinnet: KÄNSELN.
Hur får man in känseln i rummet? Det handlar helt enkelt om att dekorera med sköna sittplatser. Välj en mysig soffa och dekorera med kuddar med accentfärger. Sittplatser är viktigt att man har mycket av så alla kan få sitta skönt! Själv har jag en tresits soffa med fotpall i en ljus beige färg som piggar upp den annars mörka tonen i rummet och en designer fåtölj i brunt skinn som jag fyndat på second hand. Har även kollat in en sittpuff på Marrakech design.
Även sköna mattor kan tillfredställa känseln.

Så här lätt skapar jag stämningen denna kväll:
Synen: Färgerna och det levande ljuset.
Lukten: Kryddigt doftljus från D.N.A och doft från te´t.
Smaken: Favorit te´t "Green Chai" från Yogi! Apelsin (rikt med C-vitamin, behövs nu när jag känner mig lite sjuk.)
Hörseln: Koop!
Känseln: Satte mig till rätta i min sköna soffa.



Så då sitter man där skönt i soffan med fina kuddar som stödjer en, levande ljus fladdrar i rummet, avslappnande loungemusik strömmar ur högtalarna, en kopp "Yogi" te i handen, doft av kryddigt doftljus och te och blickar ut över rummet och njuter eftersom alla sinnen har blivit tillfredställda!
..och hur underhålls då det där sjätte sinnet? Det måste ju vara av min närvaro helt enkelt.

10/13/2009

Trend: Bokstäver





















Grafiska bokstäver ses alltmer i inredning. Stora bokstäver som ställs på golv och mindre i bokhyllor bland böcker.
Kolla in IKEAs inramade alfabet OLUNDA
Man kan även ha en optikers syntest inramat som tavla!
Vägskyltar, registreringsskyltar, hussiffror och andra stora ord flyttar in i rummen. Allt från stora betong bokstäver till mindre bokstäver i trä.
Bokstäver går att hitta i flertal butiker;
I butiken Balders Hage hittar man stora rostiga bokstäver som går att ställa på golv eller hänga på väggen. BoConcept har fått in stora 3D bokstäver i plåt. I butiken Casa Linné kan man köpa lösa bokstäver i set som bildar ord, tex. HOME. Både på Haga Hem och Chilli finns ihopsatta ord, tex. WELCOME. På Chilli finns även större ord i svart, tex LOVE.

Själv har jag en stort "A" i gips som står lutat mot min bokhylla i vardagsrummet. I köket har jag också ett "A" som jag hittade i en container och som användes som lagerplatsbokstav i en nerlagd bildelsbutik. I köket kan man också hitta ett "K" i metall. På dörrlisten till badrummet "står" ett stort "W" och ett stort "C" i rostigt järn.
Drömmen är att kunna ha en stor neonbokstav lysandes på väggen!

Belysning



Jag erkänner att jag är en "lampoman". Älskar lampor och byter ut dom lika ofta som andra byter... gardiner. För mig är det viktigt med belysning i inredning och den varierar rum för rum.

VARDAGSRUMMET: Här ska det endast vara punktbelysning, en lampa i fönstret, en vid teven, en läslampa vid soffan och något som är riktigt snyggt är en taklampa som hängs i ett hörn över en stor yvig grön växt. (Dov belysning likt en värmelampa). Själv har jag placerat min "Bumling" i hörnet över en palmväxt (billigt inköpt på IKEA). Här råder "myspys"-belysning, inget över 25 Watt och INGA kalla energilampor!

SOVRUMMET: En taklampa som hängs högt och som strålar ut dov belysning, gärna en "Boll" från Matt & Veke.
Själv har jag lampan "Nystan" som är en slags rotting lampa, som ger ett vackert mönster längs väggarna. På sängbordet ställer man en skrivbordslampa. Själv har jag även här en "Bumling".

HALLEN: Här ska det va BRA belysning! Gärna en vacker plafond. Kolla in Belids fina plafoner! Här funkar också en hängade taklampa, men häng högt!

KÖKET: Viktigt med bra belysning över arbetsyor och spis. Här är det OK med spotlights, förövrigt hatar jag spotlights, men det ger bra belysning i kök och badrum. Över matbordet en tung härlig pendel, en "Bumling" eller IKEAs "Kulla" kanske. Tänk på att inte hänga lampan för högt, för då bländas man. Inte heller för lågt, för då ser man inte sina vänner runt bordet. Om bordet är långt, häng TVÅ lampor. Över mitt matrumsbord hänger två "Elba" från Markslöjd.

BADRUMMET: Även här får man ha spotlights, gärna med dimmer, mysigt när man duschar.

GARDEROBEN: En naken glödlampa med ett snöre man drar i och tänder med. (Vart finns det att få tag på sådana?)

Nu på hösten ska man ju givetvis också använda sig av levande ljus, men tänk på att blanda levande med elektrisk så det inte känns som man kommit till ett seans-möte.

Inspireras inte bara utav tidningar utan också av min favoritregissörs filmers interiörer. HITCHCOCK. Här nedan en scen ur "Rear Window" där de använder perfekt punktbelysning. Och visst är det en "Le Klint" lampa (?) som hänger sådär härligt lågt och som här används som en sänglampa!



Går det inte att se klippet? Klicka HÄR

Inredningsspan på stan

Tog en runda på stan och spanade in Göteborgs inredningssffärer...

1. HOUSE OF SENSES Södra Vägen 10.
Denna lilla butiken ligger några steg från Heden och delar adress med designbutiken Laura Ashley, och det känns lite som om de vill vara i samma genre. Butiken doftar Paris och här hittar man en blanding av antika och fejkantika inredningsdetaljer inköpta från mässor just från Frankrike. De lockar med Kelimmattor, lampor med fjäderskärmar och ett litet sortiment ur Day Birger et Mikkelsen Home, men de utmärker sig inte något speciellt. Det ända som lockade MIG va det uppstoppade Ren-djuret(?) som tittade ut från väggen och den kitchiga väggmonterade lejonfontänen.
Är lite trött på vitt-silver-svart-konceptet!

2. BOCONCEPT Rosenlundsgatan 8.
BoConcept ligger i samma genre som Mio och Bolia, lite väl stelt och minimalistiskt för mig, men vad som gör BoConcept lite extra intressant är deras inredningsdetaljer. Har uppmärksammat deras olika detaljer dyka upp i diverse inredningstidningar och jag har länge velat besöka butiken och kolla in de på nära håll. Hittade ljusstakar i set om 5 i olika glada färger (skulle passa fint i köket!) och snygga bokstäver i plåt. Så trots allt så lyckas dom tämja mig, jag går runt med ett smajl i butiken, och möblerna och mattorna är faktiskt riktigt fina dom med! Tog med deras nya katalog hem.

3. HAGA HEM Haga Nygata 1.
Ännu en butik med vitt-silver-svart-koceptet, men här känns ingen doft av Paris eller Europa utan finner det mer svenskt och lantligt. Lite mer åt New England stilen. Men jag fastnar inte får något här. De silvriga krokarna med orden "Coat" eller "Key" tycker jag känns lite tråkigt. Dock har de ett litet sortiment av Yankee Candle, där stod jag en stund och sniffade. Några favoriter; "Machintosh Spice", "Island Spa" och "Sun & Sand".

4. PHILLIE'S DESIGN Linnégatan 6.
En butik med starka franska influenser. Och här är allting VITT eller champagnefärgat. Här och var finns stora glasvaser med fång av stora blommor. I taket hänger kristallkronor i olika modeller och längs skyltfönstrena står stora vita möbler. Trägolvet är målat - vitt. Märker att butiken nyligen möblerat om och upptäcker en ny (och den ända intressanta) del med inslag av engelsk stil med bruna skinnmöbler, skrivbord i mörkt trä och heltapetserat med en brun tung tapet (kanske från Ralph Lauren?).

5. STAJL Linnégatan 8.
En asiatinfluerad butik fylld med buddhafigurer i olika storlekar, hangjorda glas och trädekorationer, lampor, kuddar och lyktor. Luften är fylld av doftljus och ur högtalarna strömmar asiatisk loungemusik och - jag gillar det! Kanske inte för att jag skulle hitta så mycket till min lägenhet här men jag tycker de har lyckats med sitt koncept. Påminner om Indiska i deras nish, men Stajl har gått några steg längre. Hittar mycket fejkantika möbler, men allt är bra gjort!
Dock tycker jag Buddhafigurer är lite pasé.

6. GRÖNBERGS INTERIÖR Kungsgatan 18.
Min favorit bland inredningsbutiker, inte för att mycket av det de säljer passar i min inredning, men de har verkligen lyckats med skapa rätt stämning i butiken. Här kan man gå länge! Här hittar man mycket fejkantikt, men allt är bra producerat! Har en stort sortiment från Mateus. Väl inredd butik som alltid luktar doftljus och med otroligt vänlig personal som utav någon anledning alltid känner igen mig, trots att jag sällan är där och knappt köpt nåt. Här säljs även blommor och utomhus dekorationer.
Köpte inte för så längesedan snygga rostiga bokstäver, "W" och "C" som jag satte uppe på badrumsdörrslisten - blev riktigt lyckat! Även här finns mycket franska influenser och de har lyckats så bra att det lika gärna kunde legat i Paris.

7. VILLAGE Korsgatan 15.
Butiken skiljer sig väldigt mycket från t.ex. Grönbergs. Här är allt väl placerad på hyllor i färgordning. Men sortimentet är stilrent och här hittar man ofta snygga detaljer! Troligtvis köper de in allt själva eftersom det faktiskt inte går att hitta någonannanstanns. Köpte två ljuslyktor med löv tryckta i glaset, en orange och en grön (Perfekt i hallen). Spanade även in ljusstakar i smide. Här finns också snygga bokstäver och siffror i silvermetall! Tar även in klockor från Karlsson.

8. CASA LINNÉ Kungstorget 5.
En butik i samma genre som Phillies Design och Haga Hem. Tycker dock att denna butiken lyckas bäst! Här hittar jag snygga kandelabrar i järn och många fina fejkantika klockor. Många stora vita möbler blandat med speglar, ljus och klockor. Här finner man vita bokstäver i set som bildar "HOME" och "WELCOME", men det känns lite väl tråkigt. Ur högtalarna hörs jazzlounge och konceptet är fulländat. Vitt-silver-svart-konceptet är nog det mest vanliga just nu!

9.JOSEPHSSONS Korsgatan 12.
Här finns ALLT! Säkert alla tanters favoritpresentbutik med allt i porslin och glas väg som Orrefors, Kosta Boda, Iittala osv. Spanade in Almedahls sortiment av klassiska mönster. Deras kökshanddukar ska jag shoppa en eller två någon dag , de skulle passa fint i köket. På övreplan finns mer inredning, men även här uteslutande mörkesvaror från Cult Design, Alessi, Design House Stockholm. Fann även en Karlsson klocka "Lotus" som va en kopia av George Nelsons Sunflower (Se bild i vänster marginal). Josephson är i sin genre svårslaget, men sen har de ju funnits i stan sedan 1866, så de kan sin sak!

10. BALDERS HAGE Södra Hamngatan 25.
Går man in i den lilla gränden från Kyrkogatan kommer man fram till denna härliga butik. Får en genuin känsla av svensk lantliv och det är nog just det de vill uppnå. Sortimentet är blandad kitchigt och en flört med 50-talet. Lokalen är stor och ljus och andra sidan av butiken vätter ut mot älven. Genom de stora fönstrena syns Tyska kyrkan på andra sidan. Här hittar man ett sortiment ur Bruka Design som passa perfekt här. Kan tänka mig att mycket skulle passa i en sommarstuga. Själv köpte jag en "Ej Reklam Tack"-skylt som jag länge tänkt köpa.

11. MARRAKECH DESIGN Kaserntorget 6.
Möts av en doft blandad med citrus ljus och skinn. Golvet är utsmyckat av ett typiskt marrokanskt kakel. Här finns skinnväskor, tofflor, sittpuffar i skinn, typiska teglas i olika färger och lyktor och åter lyktor. Det känns verkligen att man kommit till Marrakech! Har länge spanat in en brun sittpuff i skinn som skulle behövas i vardagsrummet. Man kan inte ha för många sittplatser! Här kan man också köpa marrokanskt kakel och kom på idén att köpa endast sex plattor och lägga på mitt köksbord - ska fundera lite mer på det. Kolla in deras snygga skyltfönster!

12. MAGASIN 11 Magasinsgatan 11.
Här förflyttas man tillbaka till 50-talet. Ur högtalarna strömmar Frank Sinatra på ganska hög volym (men va gör d). Den lilla butiken/cafét är fyllt av kitch blandat med expressobryggare. Får en stark känsla av Italien vilket gör att jag älskar denna lilla affär. Egentligen passar inte riktigt något mig eftersom mycket av inredingsdetaljerna vänder sig till tjejer, men här finns så mycket att titta på och jag älskar retrostilen! Köper mig ett högt glas med ett ljus i, på glaset en ikonbild av Jesus, tänkte använda det som ett alternativt julpynt. Denna butik är i särklass och måste upplevas!

13. BOLIA Kyrkogatan 33.
Antagligen alldeles utmattad efter dagens långa stadsvandring, men denna möbel/inredingsbutik lockade mig absolut inte! Tråkiga minimalistiska möbler, inga roliga inredningsdetaljer (förutom en hallhängare i svart plåt med london skyline, men INTE för 1500kr!). Dock va själva lokalen riktigt charmig, men tänk om en butik likt Grönbergs hade fått flytta in här istället, då kanske jag skulle kunna njuta av det mer!

Spanade även in:



> La Maison Francaise Södra Larmgatan 18. Liten charmig oststinkande butik som säljer fransk delikatess och lite inredningsdetaljer. Kolla in klockorna!

> IEMS Kaserntorget 5. Har mycket tyger från Marimekko och Mairo. Mattor från Papelina. Spanat in ett oranget kakfat från Koziol där, skulle passa snyggt i köket!

> Granit Vallgatan 19. Butiken där allt går i svart, vitt, grått och natur. Enkelt och stilrent!

> Chilli Södra Hamngatan 55. Snygga möbler och speciella inredningsdetaljer för en liten plånbok!

Några timmar och fler steg senare tog jag första bästa spårvagn hemåt med en smärtande huvudvärk från allt sniffade på doftljus...